یکی از انواع غذاهای عربی که در طول سالیان اخیر به غذایی محبوب در میان ما ایرانیان تبدیل شده، حمص است. این غذای گیاهی دستورپختی ساده دارد و برای تهیه آن به مواد اولیه چندانی نیاز ندارید. به همین دلیل، بسیاری از افراد هنگام انتخاب بهترین غذاها برای مهمانی‌های رسمی یا دورهمی‌ها نمی‌توانند از خیر حمص بگذرند. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید و می‌خواهید حمص را به بهترین غذای مهمانی خود تبدیل کنید، به خواندن این مطلب از مامان‌پز ادامه دهید. در ادامه، طرز تهیه حمص حرفه ای و هرآنچه باید برای خوشمزگی آن بدانید را می‌خوانید.

طرز تهیه حمص لبنانی

حمص لبنانی

حمص یا هوموس یکی از غذاهای مشهور خاورمیانه است که قدمت آن به کشورهایی نظیر لبنان، سوریه و مصر می‌رسد. در میان انواع دستور تهیه حمص عربی، حمص لبنانی بیش از همه شهرت و محبوبیت دارد اما این غذای پرطرفدار چگونه آماده می‌شود؟ برای شروع، مواد اولیه حمص را به ترتیبی که در ادامه می‌خوانید، مهیا کنید.

مواد لازم حمص لبنانی برای ۸ نفر

نخود

۱ کیلوگرم

ارده

۱ لیوان

یخ

۶ تا ۸ تکه

آبلیموی تازه

نصف لیوان

سیر

۶ حبه متوسط

روغن زیتون

به اندازه کافی

نمک و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه حمص معروف لبنانی

نخود را برای چند ساعت در آب بخیسانید. سپس، آن را آبکشی کرده و همراه با چند لیوان آب جدید درون قابلمه بریزید و اجازه بدهید تا خوب بپزد. پس از آن، پوست نخودها را یکی یکی جدا کنید.

در مرحله بعدی، نخودهای آماده شده را همراه با یخ و سایر مواد اولیه درون غذاساز بریزید. اجازه بدهید تا این ترکیبات درون غذاساز خوب با یکدیگر ترکیب شوند و مایه یکدستی درست شود. این مایه یکدست همان هوموس یا حمص شما است. می‌توانید حمص را با نخود پخته، روغن زیتون، پاپریکا و برگ‌های سبزیجات تزیین کنید. هوموس معمولاً در کنار پیش غذاهایی مانند سالاد تبوله سرو می‌شود.  

طرز تهیه حمص با ارده و ماست

برای خوشمزه‌‌تر شدن حمص می‌توانید از ماست کم‌چرب یا بدون چربی نیز استفاده کنید. برای این کار به ازای یک لیوان نخود آماده شده، به نصف لیوان ارده و دو لیوان ماست با خصوصیات توضیح داده شده نیاز خواهید داشت. سایر ترکیبات حمص نیز با همین نسبت به کار می‌روند. در آخر، باید این مواد اولیه را درون غذاساز بریزید و صبر کنید تا حمص یکدست شود.

طرز تهیه حمص رژیمی

حمص رژیمی

حمص نوعی غذای گیاهی بدون گوشت است که می‌تواند برای افراد با رژیم‌های غذایی مختلف مفید باشد. بااین‌حال، اگر می‌خواهید این غذا را به یک ناهار یا شام کاملاً رژیمی تبدیل کنید، لازم است مواد اولیه آن را کمی تغییر دهید.

مواد اولیه حمص بدون ارده و رژیمی برای ۴ نفر

نخود

۵۰۰ گرم

آبلیموی تازه

۱ قاشق غذاخوری

سیر

۲ تا ۳ حبه

روغن زیتون

یک‌چهارم فنجان

زیره سبز

۱ قاشق غذاخوری

نمک و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه حمص برای 4 نفر

نخودها را به روشی که برای تهیه حمص عربی توضیح داده شد، بپزید و آماده کنید. سپس، آنها را همراه با آبلیمو، سیر پوست کنده، روغن زیتون، زیره سبز، نمک و فلفل درون غذاساز بریزید و دستگاه را روشن کنید. پس از چند دقیقه، حمص آماده است.

در صورتی که حمص سفت شده، می‌توانید به آن کمی آب نخود یا آب جوشیده اضافه کنید.

طرز تهیه حمص با گوشت

اصلی‌ترین دستور پخت حمص گوشت ندارد اما در صورت تمایل می‌توانید این پیش غذای مدیترانه‌ای را با گوشت نیز بپزید تا به یک غذای خوشمزه تبدیل شود.

مواد لازم حمص با گوشت دو نفره

نخود آبپز و پوست کنده

۱۵۰ گرم

گوشت فیله گوساله

۱۰۰ گرم

ارده

یک‌ششم لیوان

سیر

۲ حبه

یخ

چند تکه

آبلیموی تازه

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری

روغن زیتون

به اندازه کافی

نمک، پودر پاپریکا و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

روش طبخ هوموس با گوشت

گوشت را به صورت نگینی خرد کنید و همراه با کره، سیر، نمک، فلفل و پاپریکا تفت دهید. پس از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد، به آن مقداری آب اضافه کنید و اجازه بدهید تا مغزپخت شود.

در این فاصله که گوشت می‌پزد، نخود را همراه با سایر ترکیبات حمص درون دستگاه غذاساز بریزید. صبر کنید تا حمص بافت یکدستی پیدا کند. سپس، آن را درون ظرف سرو بریزید و بخش مرکزی آن را گود کنید. در آخر، گوشت پخته شده را درون این بخش از ظرف بریزید و روی آن روغن زیتون بریزید.

طرز تهیه حمص اسفناج

حمص اسفناج

حمص اسفناج غذای گیاهی خوشمزه با طعمی متفاوت است. برای طبخ این پیش غذا به مواد اولیه‌ای که در ادامه از آنها نام می‌بریم، نیاز دارید.

مواد لازم حمص اسفناج برای ۲ نفر

نخود پخته و پوست کنده

۱ لیوان

آرد

یک‌هشتم لیوان

برگ‌های اسفناج تازه

۱ لیوان

روغن زیتون

۱ قاشق غذاخوری

سیر

۱ حبه

آب نخود

به اندازه کافی

آبلیموی تازه

۱ قاشق غذاخوری

زیره سبز

یک‌چهارم قاشق چای‌خوری

نمک و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

روش طبخ حمص اسفناج

دستورپخت این پیش غذا با طرز تهیه حمص ارده تفاوت چندانی ندارد. برگ‌های اسفناج را درون تابه‌ای گود بپزید و به آن مقداری روغن زیتون اضافه کنید. پس از تفت دادن اسفناج، آن را همراه با نخود آماده شده و سایر ترکیباتی که از آنها نام بردیم، درون غذاساز بریزید. حالا صبر کنید تا هوموس یکدست و آماده سرو شود. بهتر است آب نخود را کم‌کم به غذاساز اضافه کنید تا حمص به غلظت لازم برسد و بیش از اندازه رقیق نشود.

تهیه حمص بادمجان

اگر به انواع غذای مجلسی با بادمجان علاقه دارید، بهتر است حمص بادمجان را نیز امتحان کنید. دستور تهیه حمص بادمجان با حمص ارده هیچ تفاوتی ندارد. شما باید هر پیمانه نخود آماده شده، از یک بادمجان برای طبخ این پیش غذا استفاده کنید.

برای آماده کردن بادمجان، باید آن را نصف کنید و به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد بگذارید. پس از نرم شدن بادمجان، شکم آن را خالی کنید و اجازه بدهید تا محتویات داخل شکم بادمجان خوب خنک شوند. سپس، آن را همراه با نخود آماده شده و سایر ترکیبات حمص به غذاساز اضافه کنید تا این پیش غذا آماده تزیین و سرو شود.

طرز تهیه حمص با سیب زمینی

حمص با سیب زمینی

برای آماده کردن حمص سیب زمینی باید همان روشی که برای تهیه حمص معمولی با ارده توضیح دادیم را به کار ببرید. البته، برای آماده کردن هوموس سیب زمینی به جای نخود از سیب زمینی استفاده می‌شود.

مواد لازم حمص سیب زمینی برای ۴ نفر

سیب زمینی

۵۰۰ گرم

سیر

۱ حبه

سس تاهینی

یک‌چهارم لیوان

آبلیموی تازه

۲ تا ۳ قاشق غذاخوری

روغن زیتون

به اندازه کافی

پودر پاپریکا، نمک و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

دستور تهیه حمص با سیب زمینی

سیب زمینی را آبپز کرده و آبکشی کنید تا کاملاً خنک شود. سپس، آن را همراه با سایر ترکیبات حمص سیب زمینی درون غذاساز بریزید. روغن زیتون باید کم‌کم به غذاساز اضافه شود تا بتوان غلظت حمص را به میزان لازم تنظیم کرد. پس از اینکه حمص به اندازه کافی غلیظ و یکدست شد، آن را درون یخچال بگذارید تا پس از نیم‌ ساعت آماده تزیین و سرو شود.

طرز تهیه حمص با لبو

حمص لبو می‌تواند یک پیش غذای جذاب برای سرو در کنار انواع غذای شب یلدا باشد. برای تهیه این پیش غذا باید لبو یا چغندر قرمز را بپزید و به جای نخود آبپز به سایر ترکیبات حمص ارده بیفزایید. توجه داشته باشید که به ازای هر قاشق ارده از ۲ چغندر در اندازه متوسط استفاده می‌شود.

طرز تهیه حمص با لوبیا

برای تهیه حمص خانگی می‌توانید از لوبیا سفید به جای نخود نیز استفاده کنید. لوبیا سفید را بپزید و پوست بگیرید و به جای نخود درون غذاساز بریزید تا حمص لوبیا آماده سرو شود. می‌توانید به این پیش غذا پوست لیمو ترش نیز اضافه کنید.

کلام آخر

حمص یا هوموس یک غذای مدیترانه‌ای است که امروزه به روش‌های مختلف طبخ و سرو می‌شود. در این مطلب از مامان‌پز، بهترین روش‌ها برای طبخ حمص را توضیح دادیم. اگر به یک پیش غذای مجلسی برای مهمانی بعدی فکر می‌کنید، می‌توانید حمص را طبق یکی از این دستورهای پخت آماده و سرو کنید.

سؤالات متداول

چرا حمص تلخ می‌شود؟

عدم استفاده از نخود مرغوب، آبلیموی تازه یا استفاده بیش از حد از سیر و پاپریکا می‌تواند طعم این پیش غذا را تلخ کند.