حلیم انواع مختلفی دارد اما حلیم گندم از همه محبوبتر است. این حلیم خوشمزه ایرانی هم به عنوان صبحانه خورده میشود و هم غذایی سبک و مقوی برای ماه رمضان به شمار میرود. حلیم گندم به روشهای مختلف آماده میشود. در این مقاله، بهترین روشها برای طبخ یک حلیم گندم کشدار و خوشمزه را میخوانید.
طرز تهیه حلیم با گندم پوست کنده

حلیم گندم غذایی با دستور پخت آسان است. برای تهیه این غذا نیازی نیست که آشپز حرفهای باشید اما طبخ حلیم به صبر و حوصله فراوانی نیاز دارد. پیش از هر کاری، باید مواد لازم برای تهیه این غذا را آماده کنید. در ادامه، مواد لازم جهت طبخ حلیم برای ۱۰ نفر را میخوانید. اگر تعداد مهمانانتان بیشتر است، باید میزان اولیه را با همین نسبتها افزایش دهید. به عنوان مثال، برای طبخ حلیم نذری برای ۳۰ نفر باید مواد اولیه آن را سه برابر کنید.
مواد لازم حلیم برای ۱۰ نفر
|
گندم پوستکنده |
۴۵۰ گرم |
|
گوشت گردن گوسفند |
۹۰۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
|
چوب دارچین |
۱ یا ۲ عدد |
|
کره |
۲۰۰ گرم |
|
نمک |
به اندازه لازم |
مرحله اول از طرز تهیه حلیم برای ۱۰ نفر
برای اینکه موقع پخت حلیم، گندم آن زودتر و بهتر بپزد، باید آن را ۸ تا ۱۲ ساعت پیش از پخت در آب گرم خیس کنید. پس از این مدت، گندم را آبکشی کنید و همراه با چند لیوان آب درون قابلمه بریزید. آب باید به اندازهای باشد که ۲ تا ۳ بند انگشت بیشتر از سطح گندم درون قابلمه باشد. اجازه بدهید تا گندم به مدت ۳ تا ۴ ساعت روی حرارت ملایم کاملا مغزپخت شود و آب قابلمه تمام شود.
مرحله دوم از طرز تهیه حلیم با گوشت گوسفند
معمولا برای طبخ حلیم گندم از گوشت قرمز استفاده میشود. گوشت گردن یا دنده گوسفند برای این کار مناسب است. گوشت را همراه با پیاز، نمک و چوب دارچین درون قابلمهای دیگر بریزید و روی آن چند لیوان آب بریزید. اگر گوشت گوسفند تازه باشد، بعد از ۲ تا ۳ ساعت مغزپخت میشود.
مرحله سوم از طرز تهیه حلیم نذری
بعد از پخته شدن گوشت، آن را با استفاده از چنگال به صورت ریش ریشه دربیاورید. گندم را هم باید با استفاده از مخلوطکن یا گوشتکوب برقی به صورت پوره دربیاورید. سپس، آن را از صافی استیل عبور دهید تا به مخلوطی کاملا یکدست تبدیل شود.
مرحله چهارم از طرز تهیه حلیم با گوشت گردن
پوره گندم را دوباره درون قابلمه بریزید و گوشت ریش ریش شده را به آن اضافه کنید. پس از نیم ساعت کره را به این ترکیب اضافه کنید و حلیم را مدام هم بزنید تا به حالت کشدار دربیاید و اصطلاحا دم بکشد.
طرز تهیه حلیم با بلغور گندم

اگر میخواهید حلیم خونگی سریعتر آماده شود، میتوانید به جای گندم پوستکنده از بلغور گندم استفاده کنید. بلغور گندم بسیار سریعتر از گندم پوستکنده آماده و پخته میشود.
طرز تهیه حلیم با گندم پرک
این غذای سنتی را میتوانید با گندم پرک نیز بپزید. روش پخت حلیم با طرز تهیه حلیم گندم پوستکنده هیچ تفاوتی ندارد. گندم پرک را برای حدود ۳۰ دقیقه در آب خیس کنید. سپس، آن را مانند گندم پوستکنده بپزید و برای طبخ حلیم به کار ببرید.
طرز تهیه حلیم با مرغ

اگر نمیتوانید گوشت قرمز مصرف کنید یا قصد دارید که این ماده غذایی را کمتر در رژیم غذایی خود داشته باشید، نگران نباشید. در این صورت، هم میتوانید طعم حلیم را بچشید. برای این کار باید گوشت سینه مرغ را جایگزین گوشت قرمز کنید. مراحل پخت این غذا با گوشت مرغ به همان ترتیبی خواهد بود که در دستور پخت حلیم با گوشت گوسفند توضیح دادیم.
طرز تهیه حلیم گندم با قلم
در صورتی که به طبخ یک حلیم مقوی به عنوان غذای ماه رمضان فکر میکنید، میتوانید از گوشت و قلم گوسفند استفاده کنید. قلم گوسفند به تقویت بدن شما هنگام روزهداری کمک میکند. طرز تهیه حلیم با قلم نیز با طرز تهیه این غذا با گوشت گردن هیچ تفاوتی ندارد، فقط باید گوشت و قلم گوسفند را جایگزین گوشت گردن آن کنید.
طرز تهیه حلیم بوقلمون
حلیم نذری را میتوانید با گوشت بوقلمون نیز بپزید. برای این کار باید گوشت سینه بوقلمون بدون استخوان و پوست را به جای گوشت گردن گوسفند بپزید. البته، برای اینکه این غذا با گوشت بوقلمون بوی زهم نگیرد، بهتر است که گوشت بوقلمون را با پیاز فراوان، چوب دارچین و برگ بو بپزید.
طرز تهیه حلیم شیر

حلیم شیر هم نوعی حلیم خوشمزه اصفهانی است که اغلب در ماه رمضان به عنوان غذای سحری یا افطاری سرو میشود. برای تهیه این نوع حلیم باید ابتدا مواد اولیه آن را به ترتیبی که در ادامه میخوانید، آماده کنید.
مواد لازم حلیم شیر دو نفره
|
گندم پوستکنده |
۹۰ گرم |
|
شیر به دمای محیط رسیده |
۱ لیوان |
|
گوشت گردن گوسفند |
۱۸۰ گرم |
|
پیاز متوسط |
۱ عدد |
|
چوب دارچین |
۱ عدد |
|
کره |
۴۰ گرم |
|
شکر |
به اندازه لازم |
دستور پخت حلیم شیر
برای پختن این نوع حلیم باید مراحل طبخ این غذا با گوشت گردن و گندم پوستکنده را طی کنید. در مرحله آخر موقع ترکیب کردن گندم و گوشت گردن، شیر را هم به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا این ترکیبات خوب با هم بپزند و حلیم جا بیفتد.
طرز تهیه حلیم کرمانشاهی

در کرمانشاه، حلیم نوعی غذای نذری برای مناسبتهای خاص مانند عاشورا و تاسوعا است. این حلیم معمولاً با فیله بوقلمون درست میشود. گاهی اوقات، به آن حبوباتی مانند دال عدس و لپه و ادویهجاتی مثل زردچوبه نیز میفزایند.
حلیم نیشابوری
حلیم نیشابوری یا مشهدی معمولاً همراه با خورش قیمه سرو میشود. در واقع، در مناسبتهای خاص مثل روزهای ماه رمضان یا محرم، حلیم را با گندم پوستکنده و گوشت گوسفند و قیمه را با گوشت یا بدون گوشت میپزند. در آخر، هنگام سرو حلیم به عنوان غذای افطاری یا نذری، آن را با قیمه تزیین و سرو میکنند.
طرز تهیه حلیم کنگر
حلیم کنگر یکی از غذاهای بهاری برای کسانی است که به طعم غذاهای جدید علاقه دارند. طرزپخت حلیم کنگر به این صورت است که باید ابتدا بلغور گندم را همراه با شیر بپزید. کنگر را هم جداگانه بپزید و له کنید. پس از اینکه، بلغور گندم کاملاً مغزپخت شد، کنگر له شده را به آن بیفزایید. حالا حلیم را مدام هم بزنید تا ته نگیرد و جا بیفتد.
روشهای پخت حلیم

معمولا برای پخت حلیم از ۲ روش استفاده میشود. شما میتوانید بسته به فرصتی که برای طبخ حلیم گندم دارید، یکی از این روشها را انتخاب کنید.
تهیه حلیم به روش دمی
روش دم کردن حلیم همان روشی است که تا اینجا آن را توضیح دادیم. در این روش، حلیم با حرارتی ملایم پخته میشود. هر چه مدت زمان پخت حلیم بیشتر باشد، حلیم شما بهتر جا میفتد و طعم بهتری خواهد داشت.
طرز تهیه حلیم گندم در زودپز
اگر برای طبخ حلیم فرصت کافی ندارید یا فرصتی برای خیساندن گندم نداشتهاید، میتوانید آن را با زودپز بپزید. برای پخت حلیم در زودپز به ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت زمان نیاز دارید. گوشت و گندم را درون زودپز بریزید. پس از ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه زودپز را خاموش کنید. در این مرحله باید گندم کاملا له شده باشد و گوشت مغزپخت شده باشد.
بقیه مراحل کار درست مانند مرحله چهارم طبخ حلیم است که توضیح دادیم، با این تفاوت که نیازی نیست پوره گندم و گوشت ریش ریش شده چند ساعت بپزد. همین که در حد ۵ تا ۶ دقیقه مواد با یکدیگر ترکیب شوند، حلیم خوشمزه و کشدار آماده است.
نکات تکمیلی در مورد حلیم

- بهترین ظرف برای طبخ حلیم بازاری و خوشمزه، قابلمه از جنس مس یا روی است.
- اگر میخواهید طعم حلیم جذابتر شود، گوشت با دنبه، کره یا روغن کرمانشاهی به کار ببرید.
- برای کشدار شدن حلیم باید میزان گوشت آن از گندم بیشتر باشد.
- اگر گندم را بیش از ۱۲ ساعت خیس کنید، در نهایت، این غذای صبحانه ترش میشود. اگر حلیم ترش شد، میتوانید با اضافه کردن مقداری شکر طعم آن را متعادل کنید.
کلام آخر
حلیم گندم یکی از خوشمزهترین غذاهای سبکی است که میتوانید برای صبحانه میل کنید. این غذای سبک و مقوی یکی از غذاهای محبوب برای سحر یا افطار در ماه رمضان نیز هست. حلیم را به روشی که توضیح دادیم، بپزید و با روغن داغ، کنجد و دارچین تزیین کنید. نوش جان!
سؤالات رایج
یک کیلو بلغور گندم برای چند نفر است؟
۵ یا ۶ نفر.
یک کیلو گندم چند کیلو حلیم میده؟
حدود ۱.۵ کیلوگرم.
زمان پخت گندم پوست کنده در قابلمه چقدر است؟
۳ تا ۴ ساعت با حرارت ملایم.
مدت زمان خیساندن بلغور گندم چقدر باید باشه؟
۱۵ تا ۳۰ دقیقه.
هر کیلو حلیم برای چند نفر است؟
۳ تا ۵ نفر.
زمان پخت حلیم چقدر است؟
حدود ۵ ساعت با حرارت ملایم.


خب آرد رو چه موقع اظافه کنیم
ممنون
سلام میشه به هلیم آردهم زدکش بیاد