طرز تهیه جغور بغور برای شهرهای مختلف

جغور بغور

جغور بغور، جغول بغول یا چغور پغور یک خوراک محلی خوشمزه است که در شهرهای مختلف ایران مانند زنجان، شیراز، مشهد و رشت دستورهای پخت خاص خود را دارد. به این غذا در زنجان جغول بغول و در رشت واویشکا می‌گویند. این خوراک خوشمزه با انواع جگر درست می‌شود و می‌تواند یک ناهار یا شام ساده و سبک باشد. البته، گول مواد اولیه ساده این غذا را نخورید؛ چراکه جغور بغور یکی از فوق‌العاده‌ترین غذاهای دنیاست. در این مطلب از مامان‌پز، درباره طرز تهیه جغور بغور در شهرهای مختلف و با مواد اولیه گوناگون می‌خوانید.

طرز تهیه جغور بغور زنجانی

جغور بغور زنجانی

جغور بغور یکی از غذاهای محلی زنجان به شمار می‌رود و ترک‌زبان‌های این استان تبحر خاصی در طبخ آن دارند. جغور بغور زنجانی با جگر سیاه درست می‌شود و روش طبخی بسیار ساده دارد.

مواد لازم خوراک چغور بغور دو نفره

جگر سیاه گوسفند

۲۵۰ گرم

قلوه گوسفند

۲۵۰ گرم

دل گوسفند

۲۵۰ گرم

دنبه گوسفند

۲۵۰ گرم

پیاز بزرگ

۱ عدد

سیب زمینی متوسط

۱ عدد

رب گوجه فرنگی

۱ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه ی جغور بغور زنجانی

طرز تهیه جغور بغور با دنبه بسیار ساده است. شما باید ابتدا دل و قلوه گوسفند را خوب تمیز کنید و بشویید. سپس، پیاز خلالی خرد شده را درون تابه همراه با زردچوبه تفت دهید. وقتی پیاز سبک و بلوری شد، دنبه خرد شده را به آن بیفزایید.

در ادامه، جگر، دل و قلوه که به شکل مکعبی برش زده‌اید را به پیاز اضافه کنید. پس از چند دقیقه تفت دادن این ترکیبات، به آنها نمک، فلفل و رب گوجه فرنگی بیفزایید. صبر کنید تا رنگ رب باز شود. پس از آن، مقداری آب به تابه اضافه کنید. اجازه بدهید تا جغور بغور کاملاً مغزپخت و آب تبخیر شود. سپس، سیب زمینی که مکعبی خرد و سرخ کرده‌اید را به آن اضافه کنید. پس از کمی تفت دادن سیب زمینی با سایر ترکیبات جغور بغور، می‌توانید این غذای نونی را سرو کنید.

طرز تهیه چغور پغور شیرازی

در شیراز برای طبخ چغور پغور از جگر سفید گوسفند که چرخ شده استفاده می‌کنند. در ادامه، با دستور پخت چغور پغور با جگر سفید آشنا می‌شوید.

مواد لازم جغور بغور با جگر سفید برای ۴ نفر

جگر سفید گوسفند چرخ‌ کرده

۵۰۰ گرم

جگر سیاه گوسفند چرخ کرده

۳۰۰ گرم

پیاز متوسط

۲ تا ۳ عدد

فلفل دلمه‌ای

۱ عدد

گوجه فرنگی متوسط

۲ تا ۳ عدد

رب گوجه فرنگی

یک‌دوم قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

طرز تهیه جغور بغور با جگر سفید چرخ کرده

پیاز خلالی خرد شده را همراه با روغن تفت دهید و به آن زردچوبه اضافه کنید. پس از سبک و شیشه‌ای شدن پیاز، نوبت به فلفل دلمه‌ای خرد شده می‌رسد. اجازه بدهید تا فلفل دلمه‌ای نرم شود. سپس، جگر سفید و سیاه چرخ کرده را به آن اضافه کنید. بعد از اینکه کمی این ترکیبات را تفت دادید، نمک و فلفل را به آنها بیفزایید. جگر باید خوب سرخ شود.

در مرحله بعدی، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. وقتی رنگ رب باز شد، گوجه‌ فرنگی خرد شده را به تابه اضافه کنید. حالا درب تابه را ببندید و اجازه بدهید تا چغور پغور خوب جا بیفتد.

طرز تهیه جغور بغور مشهدی

جغور بغور مشهدی

طرز تهیه خوراک جگر مشهدی به طرز تهیه جغور بغور زنجانی شباهت دارد. در طبخ این غذا از روغن دنبه یا روغن حیوانی استفاده می‌کنند و رب گوجه فرنگی به کار نمی‌برند. در آخر و پس از پخت جغور بغور نیز به آن چند تکه نان اضافه می‌کنند تا به نان روغنی تبدیل شود.

جغور بغور رشتی

طرز تهیه خوراک جغور بغور یا همان واویشکا در رشت به روش طبخ این غذا در شیراز شباهت دارد. مردم گیلان جگر سفید و سیاه گوسفند را همراه با دل، قلوه و گاهی اوقات، روده گوسفند چرخ یا ساطوری می‌کنند. سپس، آن را همراه با پیاز، گوجه فرنگی و رب گوجه فرنگی به همان روشی که در دستور پخت چغور بغور شیرازی توضیح داده شد، تفت می‌دهند و می‌پزند.

طرز تهیه جغور بغور با سیب زمینی

شما می‌توانید جغور بغور را به یکی از روش‌هایی که توضیح داده شد، آماده کنید. در نهایت، سیب زمینی که به شکل مکعبی خرد کرده‌اید را سرخ کرده و به ترکیبات خوراک جگر بیفزایید. پس از چند دقیقه، یکی از خوشمزه‌ترین انواع جغور بغور آماده سرو با نان یا برنج خواهد شد.

طرز تهیه جغور بغور با دل مرغ

جغور بغور با دل مرغ

دل مرغ یکی از ساده‌ترین و خوشمزه‌ترین مواد اولیه برای طبخ جغور بغور است. این محصول پروتئینی را می‌توان همراه با قارچ برای طبخ جغول بغول به کار برد.

مواد لازم خوراک دل مرغ دو نفره

دل مرغ

۲۵۰ گرم

قارچ

۱۵۰ گرم

سیب زمینی بزرگ

۱ عدد

پیاز متوسط

۱ عدد

رب گوجه فرنگی

نصف قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل سیاه

به اندازه کافی

 

روش پخت جغور بغور دل مرغ

پیاز نگینی خرد شده را درون تابه‌ای گود تفت دهید. وقتی پیاز سبک و بلوری شد، به آن فلفل و زردچوبه بیفزایید. پس از چند دقیقه، نوبت به دل مرغ که خوب پاک شده و خرد کرده‌اید، می‌رسد. دل را کمی با پیاز تفت دهید. سپس، درب تابه را ببندید تا با آب خودش بپزد. وقتی دل کاملاً مغزپخت شد، قارچ خرد شده را به آن بیفزایید.

اجازه بدهید تا آب قارچ تبخیر شود. پس از آن، نمک و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید. بعد از اینکه رنگ رب کاملاً باز شد، سیب زمینی که قبلاً مکعبی خرد و سرخ کرده‌اید را به آن بیفزایید. در نهایت، بعد از چند دقیقه ترکیب شدن سیب زمینی با سایر محتویات جغور بغور، این غذا آماده سرو می‌شود.

طرز تهیه جغور بغور با جگر مرغ

جگر مرغ یکی دیگر از مواد اولیه برای تهیه جغور بغور است. خوراک جگر مرغ با همان دستور پخت جغور بغور دل مرغ آماده می‌شود. البته، از آنجایی که جگر مرغ بافت نازک‌تری دارد، این خوراک سریع‌تر از جغور بغور جگر مرغ آماده سرو خواهد شد.

جغور بغور با جگر گوساله

معمولاً جغور بغور را با جگر گوسفند می‌پزند اما می‌توانید این غذا را با جگر گاو نیز طبخ کنید. برای پخت این خوراک از جگر گاو به تنهایی استفاده می‌کنند و ترکیباتی مانند دل و قلوه ندارد. این خوراک به روش جغور بغور زنجانی آماده می‌شود و از دارچین، زعفران دم‌کرده و آبلیمو برای خوشمزه‌تر شدن آن استفاده می‌کنند. دقت داشته باشید که جگر گاو کمی دیرتر از سایر انواع جگر می‌پزد و در آخر، سیب زمینی سرخ کرده را برای تزیین آن به کار می‌برند، نه به عنوان یکی از ترکیبات داخل این غذا.

جغور بغور با رب انار

رب انار یکی از چاشنی‌های رایج برای طبخ جغور بغور است. از این رب به ویژه برای پخت واویشکای رشتی استفاده می‌کنند. علاوه‌براین، می‌توانید مقداری سیر، ادویه هفت بیجار و گرد لیمو نیز به جغور بغور اضافه کنید.

کلام آخر

اگر به فکر طبخ یک خوراک خوشمزه و مقوی هستید که مواد اولیه ساده‌ای دارد، به شما جغور بغور را پیشنهاد می‌دهیم. هر چند اغلب قیمت جگر گوسفند از گوشت آن بیشتر می‌شود اما خوراکی که در نهایت آماده سرو خواهد شد، یکی از بهترین غذاهای نونی برای مهمانی است.