طرز تهیه انواع لوبیا پلو مجلسی برای ۲ تا ۱۰۰ نفر

لوبیا پلو مجلسی

از میان مردم ایران کمتر کسی را می‌توانید پیدا کنید که به راحتی از خیر یک بشقاب لوبیا پلوی خوشمزه و سالاد شیرازی بگذرد. این غذا سنتی با لوبیا سبز تازه درست می‌شود و ظاهر آن شبیه به استانبولی است. لوبیاپلو به عنوان یک غذای سنتی، مجلسی و اصیل ایرانی در دورهمی‌ها، مهمانی‌ها و مراسم‌های مختلف سرو می‌شود و حتی می‌توانید روی آن به عنوان یک غذای نذری حساب کنید. البته، برای طبخ یک لوبیا پلوی خوشمزه، باید دستور پخت و فوت و فن تهیه لوبیا پلو را بدانید. با خواندن این مقاله از مامان‌پز، هرآنچه باید درباره طرز تهیه لوبیا پلو مجلسی بدانید را یاد می‌گیرید.

انواع لوبیا پلو

لوبیا پلو مجلسی

لوبیا پلو مجلسی ممکن است با مواد اولیه مختلفی طبخ شود و بر همین اساس به انواع مختلفی تقسیم خواهد شد. لوبیا پلو تهرانی که رایج‌ترین نوع لوبیا پلو است، با گوشت چرخ‌کرده آماده می‌شود و ممکن است چاشنی آن زعفران دم‌کرده یا رب گوجه فرنگی باشد. این لوبیا پلو را می‌توان با گوشت تکه‌ای، گوشت مرغ یا حتی بدون گوشت و با سویا نیز طبخ کرد.

در مقابل، برای طبخ لوبیا پلویی که در شهرهایی مانند شیراز یا تبریز سرو می‌شود، معمولاً از لوبیا سبز استفاده نمی‌کنند و آن را با لوبیا چشم بلبلی می‌پزند. در مجموع، فرقی نمی‌کند که لوبیا پلو را با چه نوع لوبیا یا گوشتی بپزید. مهم‌ترین نکته برای طبخ این غذا این است که آن را با حوصله و عشق بپزید تا نتیجه کار مهمانانتان را شگفت‌زده کند.

لوبیا پلو تهرانی

لوبیا پلو با گوشت چرخ کرده اولین و ساده‌ترین انتخاب برای طبخ یک لوبیا پلو نذری یا مجلسی است. در ادامه، مواد اولیه طبخ این لوبیا پلو تهرانی برای ۱۰۰ نفر را می‌خوانید. بدیهی است که برای مواد لازم لوبیا پلو نذری برای مهمانان به تعداد کمتر با همین نسبت کمتر خواهد بود. به عنوان مثال، در طرز تهیه لوبیا پلو مجلسی برای ۱۰ نفر، لوبیا پلو برای ۱۵ نفر یا لوبیا پلو نذری برای ۵۰ نفر مواد اولیه با همین نسبت‌ها یک‌دهم، یک‌ششم یا نصف می‌شود.

لوبیا پلو نذری برای ۱۰۰ نفر

لوبیا سبز تازه ۷ کیلوگرم
برنج ۱۵ کیلوگرم
گوشت چرخ‌کرده تازه ۷ کیلوگرم
پیاز ۶ کیلوگرم
رب گوجه‌فرنگی ۷۰۰ گرم
عصاره زعفران یا زعفرانی که دم کرده‌اید به میزان دل‌خواه
نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه لوبیا پلو نذری

برای طبخ این غذا با گوشت چرخ‌کرده، برنج باید حداقل ۳ ساعت پیش از شروع آشپزی، همراه با آب و نمک خیسانده شود. پس از آن، سراغ گوشت و پیاز بروید. پیاز نگینی خرد شده را همراه با روغن تفت دهید تا سبک و شیشه‌ای شود. سپس، گوشت چرخ‌کرده را همراه با نمک، فلفل و زردچوبه به آن بیفزایید. در ادامه، لوبیا سبز تازه که در اندازه‌های دل‌خواه خرد کرده‌اید را به گوشت و پیاز اضافه کنید. حالا اجازه بدهید تا رنگ لوبیا تغییر کند و گوشت کاملا سرخ شود. در نهایت، به آن رب گوجه‌فرنگی و عصاره زعفران را اضافه کنید تا مواد داخل لوبیا پلو آماده شوند.

در مرحله بعدی از طرز تهیه لوبیا پلو مجلسی، برنج را همراه با آب و نمک بجوشانید و بعد از اینکه حالت نیم‌پز پیدا کرد، آن را آبکشی کنید. حالا کف دیگ یا قابلمه بزرگی که برای دم کردن لوبیاپلو انتخاب کرده‌اید را چرب کنید و روی آن نان یا سیب‌زمینی حلقه‌ای خرد شده بچینید. وقتی ته‌دیگ کمی سرخ شد، مقداری از برنج و بعد از آن مقداری از مواد داخل لوبیا پلو را اضافه کنید. این کار را آن‌قدر ادامه دهید تا مواد داخل لوبیاپلو و برنج تمام شود. در آخرین مرحله از دستور لوبیا پلو، مقداری از عصاره زعفران را روی برنج بریزید و در قابلمه را بگذارید تا لوبیا پلو برای ۱.۵ تا ۲ ساعت کاملا دم بکشد.

لوبیا پلوی با ته دیگ به این روش طبخ می‌شود اما می‌توانید لوبیا پلو به شکل کته و بدون آبکشی کردن برنج را هم با همین دستور پخت بپزید.

لوبیا پلو مجلسی با گوشت قلقلی

لوبیا پلو مجلسی با گوشت قلقلی هم با گوشت چرخ‌کرده درست می‌شود، با این تفاوت که گوشت چرخ‌کرده را باید با پیاز رنده شده، نمک و ادویه‌ها ترکیب می‌کنیم. بعد از آماده شدن مایه گوشتی آن را به شکل کوفته قلقلی‌های کوچکی در می‌آوریم و سرخ می‌کنیم. کوفته قلقلی‌ها را باید همراه با لوبیا سبز تفت داده شده که با رب گوجه‌فرنگی یا عصاره زعفران ترکیب کرده‌ایم، لابه‌لای برنج آبکشی شده می‌گذاریم و لوبیا پلو را دم می‌کنیم.

لوبیا پلو با مرغ

لوبیا پلو با مرغ

لوبیاپلو با مرغ طعم نسبتا متفاوت و البته، بسیار خوشمزه‌ای دارد. این غذای پلویی با گوشت سینه، ران یا فیله مرغ درست می‌شود اما برای استفاده از ران مرغ باید استخوان آن را کاملا جدا کنید. روش پخت لوبیا پلو با مرغ هم بسیار ساده است. اول باید مواد اولیه این غذا را آماده کنید. پس از آن، فرایند طبخ این غذای شگفت‌انگیز را طبق آنچه می‌خوانید اجرا کنید.

مواد لازم لوبیا پلو با مرغ دو نفره

لوبیا سبز تازه ۱۵۰ گرم
برنج ۲ پیمانه
گوشت مرغ بدون استخوان ۲۵۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سیر ۱ حبه
عصاره زعفران یا زعفرانی که دم کرده‌اید به میزان دل‌خواه
نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه کافی

طرز تهیه لوبیا پلو مجلسی برای دو نفر

روش دم کردن این لوبیاپلو به همان ترتیبی است که در دستور پخت لوبیا پلو با گوشت چرخ‌کرده توضیح دادیم اما روش پخت مواد داخل این لوبیا پلو کمی متفاوت است. برای این کار باید ابتدا پیاز نگینی خرد شده را با روغن تفت دهید. پس از سبک و شیشه‌ای شدن پیاز، سیر رنده شده را به آن اضافه کنید. وقتی هم که عطر سیر در فضای آشپزخانه پیچیده، گوشت مرغ که به صورت مکعبی خرد کرده‌اید را به آن بیفزایید.

لوبیا پلو با مرغ ریش ریش هم به همین ترتیب آماده می‌شود و به‌هرحال، باید صبر کنید تا رنگ گوشت مرغ تغییر کند. سپس، به آن لوبیا سبز خرد شده را اضافه کنید. وقتی هم که رنگ لوبیا سبز تغییر کرد، نمک، ادویه‌ها و زعفران را روی آن بریزید. حالا اجازه بدهید تا این مواد کاملا سرخ شوند. پس از آن، این غذا را به روشی که قبلا توضیح دادیم، دم کنید.

طرز تهیه لوبیا پلو با ران مرغ

لوبیا پلوی مجلسی با مرغ را می‌توان با گوشت ران مرغ نیز طبخ کرد. برای پختن این غذا باید ران مرغ را همراه با سیر، پیاز، نمک، ادویه‌ها و رب گوجه فرنگی بپزید و از آن به جای گوشت چرخ کرده در دستورپخت لوبیا پلوی تهرانی استفاده کنید.

لوبیا پلو مجلسی با گوشت تکه‌ای

طرز پخت لوبیا پلو با گوشت تکه‌ای به همان روش طبخ این غذا با گوشت چرخ‌کرده است. تنها تفاوتی که این دو دستور پخت با یکدیگر دارند در نوع گوشت به کار رفته در آنها و روش استفاده از این گوشت است. برای پختن لوبیا پلو با گوشت تکه‌ای باید گوشت تکه‌ای را پس از تفت دادن پیاز به تابه اضافه کنید. پس از اینکه گوشت تغییر رنگ داد، روی آن کمی آب بریزید تا گوشت نیم‌پز و آب آن کاملا تمام شود. سپس، نمک، ادویه، رب و عصاره زعفران را به آن اضافه کنید. بقیه مراحل طبخ غذا با روش پخت لوبیا پلو با گوشت چرخ‌کرده هیچ تفاوتی ندارد.

لوبیا پلو گیاهی

لوبیا پلو بدون گوشت

ممکن است به طعم بهشتی لوبیاپلو علاقه داشته باشید اما رژیم غذایی شما طوری باشد که نتوانید گوشت بخورید. در این صورت، به شما طبخ لوبیا پلو گیاهی را پیشنهاد می‌دهیم. این غذا با لوبیا سبز هم روش پخت ساده‌ای دارد اما قبل از آن باید مواد اولیه این غذای خوشمزه را آماده کنید.

مواد لازم لوبیا پلو گیاهی برای ۸ نفر

لوبیا سبز تازه ۸۰۰ گرم
برنج ۸ پیمانه
سویا جوشانده و آبکشی شده ۴ پیمانه
پیاز ۴ عدد
هویج خرد شده در اندازه‌های درشت‌تر ۲ عدد
عصاره زعفران یا زعفرانی که دم کرده‌اید به میزان دل‌خواه
رب گوجه‌فرنگی ۴ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه کافی

طرز تهیه لوبیا پلو با سویا

برای پخت این غذای گیاهی بدون گوشت، باید ابتدا پیاز نگینی خرد شده را با روغن تفت دهید تا سبک و شفاف شود. سپس، سویا را همراه با نمک، ادویه‌ها و رب گوجه‌فرنگی به آن اضافه کنید. اجازه بدهید تا سویا با ادویه‌ها کاملا ترکیب شود. بعد از آن، هویج را به تابه بیفزایید. هویج باید کمی نرم شود تا نوبت به لوبیا سبز برسد. لوبیا سبزی که قبلا کمی تفت داده‌اید را به این مواد بیفزایید. حالا صبر کنید تا مواد داخل لوبیاپلو کاملا بپزند و به سسی نسبتا غلیظ تبدیل شوند. در نهایت، زعفران را روی آن بریزید و لوبیاپلو را به روشی که قبلا خواندید، دم کنید.

لوبیا پلو رژیمی

لوبیا پلو ساده و رژیمی درست مانند لوبیا پلو بدون گوشت درست می‌شود با این تفاوت که روغنی که به کار می‌برید باید اندک باشد. به جای رب گوجه‌فرنگی هم بهتر است از پوره گوجه‌فرنگی استفاده کنید.

لوبیا پلو شیرازی

لوبیا پلو شیرازی

لوبیا پلو شیرازی با لوبیا چشم بلبلی درست می‌شود و ظاهر و دستور پختی نسبتا متفاوت دارد. در ادامه، مواد اولیه و طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی را می‌خوانید.

مواد لازم لوبیا پلو شیرازی برای ۲ نفر

لوبیا چشم بلبلی ۱ پیمانه
برنج ۲ پیمانه
گوشت تکه‌ای ۲۵۰ گرم
زعفران دم‌کرده به میزان دل‌خواه
پیاز ۲ عدد
شوید خشک ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم

روش پخت لوبیا پلو چشم بلبلی

پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید تا بافت سبکی پیدا کند. سپس، به آن گوشت تکه‌ای را بیفزایید. بعد از اینکه گوشت تغییر رنگ داد، روی آن آب بریزید و اجازه بدهید کاملا بپزد. در همین فاصله هم به آن نمک، ادویه‌ها و زعفران دم‌کرده را اضافه کنید. لوبیا را هم درون ظرف دیگری آبپز کنید. حالا برنج را همراه با آب و نمک درون قابلمه بریزید و اجازه بدهید نیم‌پز شود. سپس، آن را آبکشی کنید و کنار بگذارید.

کف قابلمه را با روغن چرب کنید و ته‌دیگ مورد نظرتان را روی آن بچینید. در ادامه، مقداری از برنج آبکشی‌شده و بعد از آن، لوبیا و شوید را درون قابلمه بریزید. این کار را آن‌قدر تکرار کنید تا برنج، لوبیا و شوید تمام شود. در آخر، در قابلمه را بگذارید تا لوبیا پلو دم بکشد. پس از پخته شدن لوبیا پلو مجلسی با لوبیا چشم بلبلی هم گوشت را در کنار آن سرو کنید.

لوبیا پلو تبریزی هم با لوبیا چشم‌ بلبلی درست می‌شود اما روش پخت لوبیا پلو تبریزی به شوید نیازی ندارد. لوبیا پلو مجلسی تبریزی را به روش لوبیا پلو تهرانی می‌پزند و دم می‌کنند.

لوبیا پلو تبریزی

دستور پخت لوبیا پلو تبریزی به طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی شباهت دارد. برای پختن این غذای محلی از لوبیا چشم بلبلی و شوید خشک یا ساطوری شده استفاده می‌کنند. البته، لوبیا پلوی تبریزی معمولاً با گوشت مرغ طبخ می‌شود و گوشت قرمز ندارد.

ادویه لوبیا پلو نذری

لوبیا پلو نذری

لوبیا پلوی مجلسی عطر و طعم بی‌نظیری دارد. برای اینکه غذای شما این عطر و طعم بهشتی را پیدا کند، می‌توانید علاوه بر نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و زعفران از پودر دارچین، پودر زیره، پودر زنجبیل، پودر میخک، فلفل قرمز، پودر هل و پودر جوز هندی نیز استفاده کنید. این ادویه‌ها به تنهایی یا در کنار یکدیگر طعم لوبیا پلوی شما را استثنایی خواهند کرد.

فوت و فن لوبیا پلو

  • برای تهیه لوبیا پلو باید از پیاز بیشتری استفاده کنید. حتی بعضی از سرآشپزها توصیه می‌کنند تا موقع سرو لوبیاپلو هم به آن پیاز داغ اضافه کنید.
  • این غذا با لوبیا سبز را را می‌توانید با پوره گوجه‌فرنگی هم درست کنید تا طعم جالب و متفاوتی داشته باشد.
  • روغن یا کره حیوانی هم می‌تواند به این غذای ایرانی طعمی شگفت‌انگیز ببخشد.

کلام آخر

لوبیا پلو یک غذا با لوبیا سبز است که مانند خورشت لوبیا سبز از گذشته تاکنون روی سفره مهمانی‌ها و مجالس ایرانی‌ها دیده می‌شود. لوبیا پلو مجلسی را می‌توانید با گوشت چرخ‌کرده، تکه‌ای یا حتی گوشت مرغ و بوقلمون بپزید. اگر هم فرصت کافی برای این کار ندارید، می‌توانید برای چشیدن طعم بهترین لوبیاپلوی عمرتان روی مامان‌پز حساب کنید. این پلو مخلوط یا قاطی پلو در مامان‌پز با دستپخت مامان هدا و مامان فخرالزمان آماده سرو می‌شود.

سؤالات رایج

لوبیا پلو شفته شده چیکار کنم؟

موقع پخت روی آن یک تکه نان لواش یا تست بگذارید و اجازه بدهید نان رطوبت اضافی برنج را بگیرد.

لوبیا پلو تند شده چیکار کنم؟

روی لوبیا پلوی در حال پخت چند تکه نان بگذارید یا به آن مقداری برنج یا لوبیا سبز تفت داده شده اضافی بیفزایید.

لوبیا پلو غذای کدام شهر است؟

لوبیاپلو یک غذای سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف تقریباً به یک روش پخته می‌شود اما در شهرهایی مانند شیراز روش پخت لوبیا پلو کمی متفاوت است و به جی لوبیا سبز با لوبیا چشم بلبلی طبخ می‌شود.

یک بشقاب لوبیا پلو چقدر کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم از لوبیا پلو با گوشت حدود ۱۸۰ کالری و همین اندازه از لوبیاپلو گیاهی نزدیک به ۱۲۰ کالری دارد.

چه ادویه ای لوبیا پلو را خوشمزه میکند؟

در طبخ لوبیا پلوی مجلسی خوشمزه علاوه بر نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و زعفران از پودر دارچین، پودر زیره، پودر زنجبیل، پودر میخک، فلفل قرمز، پودر هل و پودر جوز هندی هم استفاده می‌کنند.

یک کیلو لوبیا سبز برای چند نفر است؟

میزان لوبیا سبز ممکن است طبق ذائقه افراد متفاوت باشد اما معمولاً هر کیلو لوبیا سبز برای ۱۰ تا ۱۲ نفر مناسب است.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *