طرز تهیه ۱۲ مدل یتیمچه

یتیمچه؛ غذایی متفاوت و خوشمزه

جزو عاشقان بادمجان و غذاهایی مثل حلیم بادمجان، کشک بادمجان، دلمه بادمجان یا میرزاقاسمی هستید؟ دوست دارید طعم یک غذای جدید با بادمجان را امتحان کنید؟ در این صورت، اجازه بدهید تا یتیمچه را به شما معرفی کنیم. یتیمچه غذایی با طعم شگفت‌انگیز است که به روزهای تکراری و خسته‌کننده کاری شما رنگی هیجان‌انگیز می‌بخشد. پس اگر برای ناهار فردای شرکت به فکر غذایی متفاوت و خوشمزه هستید، به خواندن ادامه دهید. در این مطلب، طرز تهیه ۱۲ مدل یتیمچه و ترفندهای خوشمزگی این غذای محلی را می‌خوانید.

۱. طرز تهیه یتیمچه تهرانی

یتیمچه تهرانی

یتیمچه تهرانی غذایی شبیه به راتاتویی است که از موادی مانند بادمجان، گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای درست می‌شود. این غذا را با نام‌های یتیمچه کاشانی نیز می‌شناسند. در واقع، یتیمچه در کاشان همان مواد اولیه و طرز تهیه یتیمچه تهرانی را دارد. برای پختن این نوع یتیمچه باید ابتدا مواد اولیه آن را آماده کنید و بعد مراحل پخت این غذا را گام به گام پیش بروید.

مواد لازم یتیمچه تهرانی برای ۴ نفر

بادمجان بزرگ

۴ عدد

گوجه‌فرنگی متوسط

۴ عدد

سیب‌زمینی متوسط

۲ عدد

فلفل دلمه‌ای کوچک

۱ عدد

پیاز زرد بزرگ

۱ عدد

سیر

۲ تا ۳ حبه

رب گوجه‌فرنگی

۱ تا ۱.۵ قاشق غذاخوری

نمک، زردچوبه و فلفل

به اندازه کافی

در مامانپز ثبتنام کن

مرحله اول: آماده کردن بادمجان

باید ابتدا پوست بادمجان را جدا کنید و آن را به صورت مکعب‌های کوچک خرد کنید. برای اینکه طعم تلخ بادمجان از بین برود، آن را برای ۴۰ تا ۴۵ دقیقه در ظرفی حاوی آب نمک بریزید. سپس، آن را آبکشی کنید و بشویید. حالا اجازه بدهید تا آب اضافی بادمجان کاملا خشک شود.

مرحله دوم: تفت دادن پیاز و سیر

در ادامه، پیاز را نگینی خرد کنید و درون قابلمه به همراه اندکی روغن تفت دهید. پیاز که سبک و شیشه‌ای شد، سیر رنده یا له شده را به قابلمه اضافه کنید. سیر باید به اندازه‌ای با پیاز تفت داده شود که عطر آن در فضای آشپزخانه بپیچد.

مرحله سوم: اضافه کردن بادمجان و فلفل دلمه‌ای

وقتی سیر و پیاز به اندازه کافی تفت داده شدند، باید بادمجان و فلفل دلمه‌ای را به قابلمه اضافه کنید. بادمجان و فلفل دلمه‌ای باید به اندازه‌ای با سیر و پیاز تفت داده شوند که رنگ بادمجان طلایی شود و فلفل دلمه‌ای نرم شده باشد. 

مرحله چهارم: افزودن رب و گوجه‌فرنگی

بعد از تفت داده شدن مواد با یکدیگر نوبت به رب گوجه‌فرنگی می‌رسد. رب را به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا با روغن ترکیب شود. تفت دادن رب را آن‌قدر ادامه دهید تا طعم خامی آن از بین برود. سپس، پوست گوجه‌فرنگی را جدا کنید. گوجه‌فرنگی باید به صورت بسیار ریز خرد شود. نمک و ادویه‌ها و گوجه‌فرنگی خرد شده را در این مرحله به قابلمه اضافه کنید. حالا درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید گوجه‌فرنگی کاملا بپزد.

مرحله نهایی از طرز تهیه یتیمچه بادمجان و سیب زمینی

 وقتی آب گوجه‌فرنگی کاملا تمام شد، سیب‌زمینی را به صورت نگینی خرد کنید و به قابلمه بیفزایید. سیب‌زمینی باید کمی با مواد داخل قابلمه تفت داده شود تا بافت نرمی پیدا کند. در نهایت، ۲ تا ۲.۵ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و درب آن را ببندید. پس از ۳۰ تا ۴۰ دقیقه که آب قابلمه کاملا تمام شد، یتیمچه تهرانی آماده است.

۲. طرز تهیه یتیمچه ترکی

یتیمچه ترکی

یتیمچه ترکی یا همان یتیمچه مردم تبریز، اردبیل و ارومیه، دستورپختی شبیه به یتیمچه تهرانی دارد. تفاوت این دو یتیمچه با یکدیگر در مواد اولیه آنها است. یتیمچه تبریزی برخلاف نوع تهرانی آن، غذایی گیاهی نیست. تبریزی‌ها برای پخت این غذا به آن فیله مرغ نیز اضافه می‌کنند.

طرز تهیه یتیمچه با گوشت نیز دقیقا مانند یتیمچه تهرانی است. تنها کاری که برای طبخ این غذای تبریزی باید بکنید این است که در مرحله دوم به سیر و پیاز ۲۰۰ گرم فیله مرغ نگینی خرد شده اضافه کنید. سپس، مراحل بعدی طرز تهیه یتیمچه با مرغ را دقیقا مانند یتیمچه تهرانی ادامه دهید. البته، می‌توانید یتیمچه تبریزی بدون گوشت نیز بپزید اما این غذا دیگر یتیمچه مجلسی و خانگی به سبک آذری‌زبان‌ها نیست.

۳. طرز تهیه یتیمچه با گوشت چرخ کرده

این غذا با گوشت چرخ کرده نوعی یتیمچه ترکی است. برای پختن این یتیمچه باید گوشت چرخ کرده را جایگزین گوشت مرغ در یتیمچه ترکی کنید. 

۴. یتیمچه با گوشت تکه ای

این مدل یتیمچه نیز نوعی یتیمچه ترکی است که در آن گوشت تکه‌ای جایگزین فیله مرغ می‌شود.

۵. طرز تهیه یتیمچه مشهدی

دستورپخت یتیمچه در نیشابور مشهد با شهرهای دیگر کمی تفاوت دارد. مردم دیار خراسان به یتیمچه حبوبات هم اضافه می‌کنند. حبوباتی که در دستورپخت مشهدی وجود دارند، ۱ لیوان عدس و لوبیا و نخود هر کدام یک‌دوم لیوان هستند. این غذا برخلاف سایر انواع یتیمچه سیب‌زمینی، فلفل دلمه‌ای و رب گوجه‌فرنگی ندارد.

مطابق با طرز تهیه یتیمچه بادمجان با عدس، باید ابتدا حبوبات را کاملا بپزید. سپس، بادمجان را به طور جداگانه سرخ کنید. بعد از تفت دادن سیر و پیاز، حبوبات را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا به همراه مقداری آب بپزد. بعد از حدود ۲۰ دقیقه، بادمجان سرخ شده و گوجه‌فرنگی نگینی خرد شده را به آن اضافه کنید. در نهایت اجازه بدهید تا آب غذا کاملا تمام شود. یتیمچه نیشابوری یا مشهدی را باید با کشک و پیاز داغ تزیین کنید.

۶. یتیمچه شیرازی

یتیمچه شیرازی

شیرازی‌ها هم یتیمچه را به سبک تهرانی، کاشانی و شمالی به صورت گیاهی می‌پزند. دستورپخت این غذا که به آن یتیمک کدو نیز گفته می‌شود، دقیقا همان دستورپخت تهرانی است. تنها تفاوتی که یتیمک با یتیمچه دارد، این است که به جای بادمجان از کدو استفاده می‌شود.

۷. یتیمچه اراکی

اراکی‌ها برای طبخ این غذا از ترکیبات خاص خود استفاده می‌کنند. مردم این شهر برای درست کردن یتیمچه همان دستورپخت تهرانی را اجرا می‌کنند اما به آن کدو و گردوی خرد شده نیز اضافه می‌کنند. در واقع، طرز تهیه یتیمچه با کدو و بادمجان اراکی با روش پخت یتیمچه تهرانی تفاوتی ندارد.

۸. یتیمچه رژیمی

اگر می‌خواهید یتیمچه را به صورت رژیمی بپزید، کافیست روغن را از دستورپخت آن حذف کنید. در این روش، همان مواد لازمی که برای تهیه یتیمچه خوشمزه تهرانی لازم است را به همان ترتیب یکی یکی روی هم می‌چینیم و به آن مقداری آب اضافه می‌کنیم. سپس، درب قابلمه را می‌گذاریم تا غذا کاملا جابیفتد.

۹. طرز تهیه یتیمچه بادمجان شمالی

یتیمچه بادمجان شمالی نوعی یتیمچه بادمجان تهرانی است که به آن تخم مرغ اضافه می‌کنند. برای طبخ این غذا مانند بسیاری از غذاهای شمالی باید یک یا چند تخم مرغ به مواد اولیه خود اضافه کنید. البته، یتیمچه شمالی معمولاً بدون سیب زمینی و فلفل دلمه‌ای درست می‌شود.

۱۰. یتیمچه بادمجان با کشک

اگر عاشق غذاهایی مانند کشک بادمجان هستید، می‌توانید به یتیمچه بادمجان مشهدی مقداری کشک اضافه کنید.

۱۱. یتیمچه با برنج

این مدل یتیمچه نوعی غذای پلویی خوشمزه است. برای طبخ این پلومخلوط باید ابتدا یتیمچه تهرانی بپزید. سپس، آن را همراه با برنج، آب و زعفران دم‌کرده درون قابلمه بریزید و به روش کته دم کنید.  

۱۲.  طرز تهیه یتیمچه آب پز

این غذا با بادمجان را می‌توانید بدون روغن و به صورت آبپز نیز طبخ کنید. برای پخت این یتیمچه باید تمام مواد اولیه لازم برای یتیمچه تهرانی یا کاشانی را به ترتیب روی یکدیگر بچینید و به آنها مقداری آب اضافه کنید تا با حرارت ملایم بپزند. اگر می‌خواهید این یتیمچه عطر و طعم بهتری پیدا کند، به آن مقداری رب گوجه فرنگی و زعفران دم‌کرده نیز بیفزایید.

رازهای خوشمزگی یتیمچه

یتیمچه خوشمزه

  • بادمجانی که پوست سیاه و بدون لک دارد، بهترین بادمجان برای طبخ این غذا است.
  • برای خوشمزه‌تر شدن این غذا می‌توانید به جای روغن از کره استفاده کنید.
  • اگر می‌خواهید یتیمچه طعم فوق‌العاده‌‌ای داشته باشد، باید مواد را به صورت جداگانه تفت بدهید و سرخ کنید و در نهایت به پیاز و سیر تفت داده شده اضافه کنید.
  • اگر می‌خواهید یتیمچه طعمی شبیه به میرزا قاسمی داشته باشد، باید بادمجان را به صورت کباب شده به غذا اضافه کنید.
  • اضافه کردن گشنیز و پیازچه خرد شده به این غذا عطر بی‌نظیری می‌بخشد.
  • در صورتی که به غذاهایی با طعم ترش علاقه دارید، باید در مرحله آخر به یتیمچه مقداری آبلیمو یا آب نارنج اضافه کنید.
  • دارچین و زعفران دم‌کرده هم این غذا را خوشمزه‌تر می‌کنند.

کلام آخر

یتیمچه یک غذای ساده برای روزهایی است که فرصت کافی برای آشپزی ندارید. طرز تهیه یتیمچه خوشمزه بسیار ساده است و شما می‌توانید این غذا را مطابق با یکی از ۱۲ دستور پختی که در این مقاله توضیح دادیم بپزید و از طعم آن لذت ببرید.

سؤالات رایج

یتیمچه چقدر کالری دارد؟

هر ۱۰۰ گرم از یتیمچه تهرانی حدود ۹۰ کالری دارد.

یتیمچه غذای محلی کدام شهر است؟

این غذا غذای محلی شهرهای آذری‌زبان است اما در شهرهای دیگر مانند تهران و مشهد نیز یتیمچه با دستور پخت خاص خود طبخ می‌شود.

برای خوشمزه شدن یتیمچه چه باید کرد؟

به آن مقداری آب نارنج، دارچین و زعفران دم‌کرده اضافه کنید.