فلافل را معمولا همراه با سمبوسه به عنوان غذایی جنوبی میشناسیم. فلافل آبادان نیز محبوبترین نوع فلافل ایرانی محسوب میشود. بااینحال، برخلاف تصور برخی از مردم، فلافل غذای محلی ایرانی نیست، بلکه دستور پخت اصلی فلافل به مصر ۱۰۰۰ سال نسبت داده میشود. بعضیها نیز معتقدند که این غذا را اولین بار هندیها در قرن ششم میلادی درست کردند. بههرحال، نسبت این غذای گیاهی به سواحل مدیترانه برسد یا آسیاییها مبدعان آن باشند، در اصل قضیه یعنی خوشمزه بودن فلافل تفاوتی ایجاد نمیکند. برای آماده کردن یک فلافل خوشمزه باید دستور پخت آن را بدانید. در این مقاله، طرز تهیه فلافل خانگی و خوشمزه و رازهای طلایی خوشمزگی آن را میخوانید.
طرز تهیه فلافل جنوبی

اگر به آماده کردن یک غذای بدون گوشت و خوشمزه فکر میکنید، فلافل میتواند یکی از اولین و بهترین گزینههای شما باشد. این غذای مدیترانهای در کشور ما دستور پخت خاص خود را دارد. برای شروع باید مواد لازم برای آماده کردن فلافل خانگی را آماده کنید. برای تهیه فلافل، از مواد مختلفی مانند آرد نخود، لپه، گوشت چرخکرده، پودر سوخاری، سیبزمینی و حتی پنیر پیتزا استفاده میکنند اما طرز تهیه فلافل با نخود اصلیترین رسپی این غذا است.
مواد لازم فلافل برای ۱۰ نفر
|
نخود |
۷۵۰ گرم |
|
پیاز بزرگ |
۲ عدد |
|
سیر |
۵ حبه بزرگ |
|
جعفری تازه ساطوری شده |
۴ لیوان |
|
گشنیز تازه ساطوری شده |
۴ لیوان |
|
پیازچه خرد شده |
۴ لیوان |
|
آرد نخودچی |
۱۰ قاشق غذاخوری |
|
تخم گشنیز |
۵ قاشق چایخوری |
|
پودر زیره |
۵ قاشق چایخوری |
|
نمک، فلفل و زردچوبه |
به اندازه کافی |
مرحله اول: پخت فلافل با نخود
نخود هم مانند بسیاری از حبوبات نفخ بسیاری دارد. به همین علت، پیش از شروع آماده کردن فلافل خانگی، باید نفخ نخود را بگیرید و آن را آماده کنید. برای این کار، نخود شستهشده را درون ظرفی حاوی آب سرد بریزید. اجازه بدهید که نخود به مدت ۲۴ ساعت درون این ظرف خیس بخورد. هر ۶ ساعت ۱ مرتبه هم آب آن را عوض کنید.
مرحله دوم از طبخ فلافل با آرد نخودچی
وقتی نخود آماده شد، آن را بشویید و کاملا آبکشی کنید. سپس، همه مواد اولیه فلافل را درون مخلوطکن یا چرخگوشت بریزید تا مایه فلافل آماده شود. اگر فکر میکنید مایه فلافل چسبندگی لازم را ندارد، میتوانید به آن ۱ تخممرغ اضافه کنید. در صورتی که به نظر میرسد مایه فلافل بیش از اندازه سفت شده هم به آن اندکی آب بیفزایید. ظرف حاوی مایه فلافل را با سلفون بپوشانید و آن را به مدت ۱ تا ۲ ساعت درون یخچال بگذارید.
مرحله سوم: قالب زدن فلافلها
در این مرحله، با استفاده از یک قالب مخصوص فلافل، فلافلهایی به یک شکل و اندازه درست کنید. برای مطمئن شدن از بافت و غلظت مناسب فلافل، یکی از فلافلها را درون روغن سرخ کنید.
مرحله نهایی: سرخ کردن فلافلها
در آخر، نوبت به سرخ کردن فلافلها میرسد. فلافل را باید درون تابهای نسبتا گود سرخ کنید. درون این تابه روغن فراوان بریزید. وقتی روغن به اندازه کافی داغ شد، فلافلها را یکی یکی درون تابه بیندازید. اجازه بدهید تا فلافل کاملا ترد و طلایی شود. سپس، آن را روی پد جاذب روغن قرار بدهید تا روغن فلافل کاملا گرفته شود. حالا آن را با کاهو، خیارشور، گوجه و سس خردل یا انبه نوش جان کنید.
طرز تهیه فلافل رژیمی

معمولا این غذا را با روغن فراوان سرخ میکنند اما اگر به تهیه یک غذای رژیمی فکر میکنید، میتوانید فلافل را به صورت رژیمی هم آماده کنید. برای درست کردن فلافل رژیمی، باید از روغن بسیار اندک استفاده کنید. راه دیگر برای آماده کردن این غذای رژیمی هم این است که آن را در فر بپزید.
برای آماده کردن فلافل در فر، باید همه مراحل پخت این غذا را مو به مو اجرا کنید. فقط در مرحله نهایی، به جای اینکه فلافلها را درون روغن سرخ کنید، روی سینی فر که قبلا کمی چرب کردهاید، بچینید. فلافل در فر با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد ترد و طلایی میشود. برای طبخ فلافل رژیمی در فر به حدود ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارید. اگر هم میخواهید هر دو طرف فلافلها طلایی شود، باید در میانههای پخت فلافل، آن را زیر و رو کنید.
طرز تهیه فلافل با لپه
برای طبخ فلافل خانگی میتوانید از لپه هم استفاده کنید. لپه زودتر از نخود آماده میشود. بنابراین، اگر به تهیه این غذای فست فود در زمانی سریعتر فکر میکنید، از لپه استفاده کنید. برای این کار باید به ازای هر نفر حدود ۶۲.۵ گرم لپه را خیس کنید و به جای نخود همراه با سایر مواد اولیه فلافل به کار ببرید.
فلافل با پودر سوخاری
در صورتی که به طبخ فلافل تردتر و خوشمزهتر فکر میکنید، به شما استفاده از پودر سوخاری را پیشنهاد میدهیم. کافیست طرز تهیه فلافل خانگی ساده را طبق آنچه توضیح دادیم، اجرا کنید و به مواد اولیه آن پودر سوخاری نیز بیفزایید. آرد سوخاری در این دستور پخت به اندازه آرد نخودچی اضافه میشود.
طرز تهیه فلافل خانگی با سیب زمینی
برای اینکه فلافل خانگی شما تردتر و خوشمزهتر شود، میتوانید از سیب زمینی آبپز هم استفاده کنید. اندازه سیب زمینی در این دستور پخت به ازای هر نفر یک سیب زمینی کوچک است.
پخت فلافل در سرخ کن بدون روغن

فلافل میتواند یک غذای فست فود در ایرفرایر نیز باشد. برای طبخ فلافل در ایرفرایر، باید ابتدا مایه آن را به یکی از روشهایی که توضیح دادیم، آماده کنید. سپس، فلافلهای کوچکی با دست آماده کنید و با استفاده از اسپری روغن آشپزی روی آنها مقداری روغن بپاشید.
فلافلها را درون هواپز یا سرخکن بدون روغن بگذارید. دمای آن را روی ۳۷۵ درجه فارنهایت یا ۱۹۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۰ دقیقه تنظیم کنید. پس از تمام شدن این مدت زمان، فلافلها را برگردانید و به مدت ۵ دقیقه دیگر هواپز را روشن کنید تا فلافل ایرفرایری در کمتر از ۳۰ دقیقه آماده شود.
طرز تهیه فلافل لبنانی
فلافل لبنانی درست مثل فلافل ایرانی آماده میشود. البته، برای اینکه طعم این غذا به غذاهای عربی نزدیکتر شود، باید مقدار فلفل سیاه و قرمز آن را بیشتر کنید.
ترفندهای خوشمزه شدن فلافل

- اضافه کردن ۱ قاشق بکینگ پودر باعث ترد شدن فلافل میشود.
- برای خشک نشدن فلافل، باید پیاز را جداگانه رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس، آن را به مواد دیگر اضافه کنید.
- برای ترد شدن فلافل میتوانید به آن مقداری آرد ذرت نیز اضافه کنید.
- غوطهور شدن فلافل در روغن موقع سرخ کردن نیز باعث ترد شدن این غذای خوشمزه میشود.
- بهترین سس برای فلافل سس انبه است که به این غذا طعم تندی میدهد. سس ارده یا خردل هم به خوشمزهتر شدن این غذا کمک میکند.
کلام آخر
فرقی نمیکند که فلافل را به کدام روش از روشهای توضیح داده شده در این مطلب آماده کنید. بههرحال، این غذای ارزان و گیاهی را میتوانید در وعدههای ناهار یا شام به عنوان یک غذای سبک و فوری نوش جان کنید.
سؤالات متداول
علت چسبیدن فلافل به قالب چیست؟
مایه فلافل را به خوبی ورز ندادهاید یا قالب را به خوبی چرب نکردهاید.
علت ترد شدن فلافل چیست؟
اضافه کردن بکینگ پودر، آرد ذرت یا سیب زمینی آبپز به مایه فلافل.
گرفتن نفخ نخود برای فلافل به چه روشی انجام میشود؟
نخود شستهشده را درون ظرفی حاوی آب سرد بریزید. اجازه بدهید که نخود به مدت ۲۴ ساعت درون این ظرف خیس بخورد. هر ۶ ساعت ۱ مرتبه هم آب آن را عوض کنید.
علت چسبیدن فلافل به ماهیتابه چیست؟
اجازه ندادهاید روغن پیش از اضافه کردن فلافل خوب داغ شود.
علت خشک شدن فلافل چیست؟
اضافه کردن آرد سوخاری بیش از حد.
برای چسبندگی فلافل چه کنیم؟
به آن آرد لپه یا آرد سوخاری اضافه کنید.


دیدگاهتان را بنویسید